Kenmerkend heidelandschap in Laren, geschilderd door Anton Mauve 1887

Het Gooi is voor mensen buiten het Gooi voor al bekend om zijn (beroemde-) inwoners.
Voor ons als de ‘gewone’ inwoners is het Gooi een prachtig omgeving om in te wonen te midden van natuurgebieden en de rijke cultuurhistorie. Het Gooise landschap, gelegen tussen de rivieren de vecht en de Eem deels op en deels op de flanken van een stuwwal bestaat uit bossen, heidevelden en waterrijke gebieden.
Dit is een landschapstype waar de Heidewachtel van oudsher mee verbonden is. Hier is de heidewachtel in zijn element. We prijzen ons gelukkig hier te mogen wonen met onze lieve Heidewachtels Sepp en Guus.

De Gooise heidevelden zijn net als andere heidegebieden ontstaan en door de tijd behouden gebleven door menselijk handelen. In het Gooi is er ca. 800 ha heide. Met behulp van het Drentse heide schaap wordt de heide vrij gehouden van grassen.

Als Ellen tijd over heeft is ze te vinden als gids bij een van de schaapskooien. De verschillende heidevelden in het Gooi zijn min of meer met elkaar verbonden. De meeste gebieden zijn deels of geheel toegankelijk met honden. In augustus is de heide op z’n allermooist. Dan bloeit de heide en kleuren de heidevelden prachtig paars.