De Heidewachtel

De heidewachtel: een gepassioneerde en veelzijdige jachthond en lieve huishond!

Onderstaand hebben we  wat informatie geplaatst over de Heidewachtel. Met name voor nieuwe eigenaren kan dit interessant zijn.

Dit is een kleine samenvatting. Voor verdere rasinformatie verwijzen we graag naar de site van de Heidewachtelvereniging. www.heidewachtelvereniging.nl 

De Heidewachtel behoort van oudsher tot de continentale staande honden, en is daarmee een allrounder: hij staat niet alleen voor, maar zoekt het geschoten wild ook op en brengt het bij de jager. Als jachthond kunnen Heidewachtels veelzijdig worden ingezet. Ze staan bekend om hun snelle aanpassingsvermogen aan gevarieerd en ruig terrein. Deze honden werken onder het geweer en blijven dus dicht bij hun baas. Heidewachtels zijn uitermate geschikt voor jachtvelden met kleinere percelen, rietkanten, bosjes en houtwalletjes.

Geschikt als huishond

Behalve een allround jachthond is de heidewachtel ook een heerlijke gezinshond voor wie zin, tijd en ruimte heeft om dit temperamentvolle hondje helemaal tot zijn recht te laten komen. Door zijn vriendelijke karakter is de Heidewachtel geschikt om in huis gehouden te worden. Het is een hond die graag in de nabijheid van zijn baas is. De heidewachtel is in huis bijzonder rustig en wacht geduldig tot hij weer met zijn baasje naar buiten mag. Eenmaal buiten is de hond energiek en vol (jacht)passie. U kunt een Heidewachtel in een kennel houden, maar alleen als er veel contact is tussen baas en hond. 

Sociale omgang (andere huisdieren/ kinderen)

De meeste Heidewachtels kunnen het goed met kinderen vinden als ze daarmee zijn opgegroeid. Ze leven ook vreedzaam samen met andere soortgenoten en huisdieren.

Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

De training van de Heidewachtel moet consistent en afwisselend zijn om de hond te leren wat er van hem verlangd wordt. Door steeds hetzelfde op dezelfde manier te trainen op dezelfde plek, zorgt u voor verveling bij dit ras. De hond gaat zich dan vervelend en ongehoorzaam gedragen.

Will to please’ / graag willen werken

Over het algemeen zijn het honden die graag voor hun baas willen werken. De wijze van trainen en opvoeden speelt hierbij ook een rol.

Generalist of specialist

Het is een allround jachthond die zowel voor het schot (opzoeken en voorstaan van wild) als na het schot (apporteren, zweetwerk) werkt. In het veld tonen ze een vaste manier van voorstaan, spoorvastheid en een groot uithoudingsvermogen, ook onder moeilijke omstandigheden. Ze apporteren graag en goed. Heidewachtels zijn enthousiaste waterhonden.

Karakter van de baas voor dit ras

Heidewachtels kunnen eigenwijs en koppig zijn. Ze hebben daarom een vaste, consequente, maar absoluut geen harde manier van opvoeden nodig. Die koppigheid kan sommige eigenaren tot wanhoop drijven, maar dat maakt van hem juist de initiatiefrijke jachthond die voor alle soorten jacht ingezet kan worden. Het is zeker niet het gemakkelijkste hondenras om te trainen. Maar is er eenmaal een band gesmeed dan is het een vriend voor het leven.

Eigen ervaring

Wij zelf hebben het geluk dicht bij wandelgebied te wonen waardoor we gemakkelijk 2 x per dag een goede wandeling of fietstocht van minimaal 30 minuten met ze kunnen maken. Eerlijk gezegd denken we dat dit ook wel het minimum is voor een heidewachtel. Maar als je dit doet dan heb je verder ook geen "Kind" meer aan ze in huis.