Bevalling!

Na best een lange aanloopperiode is Guusje in de nacht van zaterdag op zondag 29/10 bevallen van 6 gezonde pups in een perfecte verdeling van 3 reutjes en 3 teefjes! Helaas hebben we wel wat pech gehad omdat er 1 pup dood geboren was en 1 pup na de geboorte helaas niet levensvatbaar was. Echt wel een teleurstelling maar het is de natuur, dit gebeurt helaas. Gelukkig gaat het met Guusje erg goed en zijn we super blij met de 6 pups die al goed drinken en dus groeien. Afgelopen zondag gelijk de toekomstige baasjes geïnformeerd en zelf besloten dat we een reutje houden! Na lang wikken en wegen hebben we hier toe besloten omdat we hopen, en ook wel een beetje weten, dat een reutje wat stabieler is in het jachtwerk en de loopsheid toch best een impact kan hebben op een teef. We zullen het zien....  Komende dagen houden wij ons bezig met het voeden van Guusje (veel!) het wegen van de pups, het geven van "werk" namen aan de pups en natuurlijk het genieten van de pups, wat een wonder is het toch! 

Lees meer »

Van week 8 naar de laatste week 9!

Een rustig weekje. Guusje krijgt het zwaarder, ze kreunt als ze opgerold wil liggen. Niet zo gek want die buik zit inmiddels behoorlijk in de weg. De pups kunnen we nu goed voelen. Als we onze hand op haar buik houden voelen we een pootje of een snuitje. We gaan de laatste week in en het aftellen kan beginnen. Spannend! Vandaag de werpkist geplaatst en de keuken een beetje anders ingericht. Alsof ze weet wat er te gebeuren staat, kijkt Guus vanaf haar mandje hoe wij alles voor haar in gereedheid brengen. Als haar “ kraambed” klaar is gaat ze er lekker in liggen. De gesprekken met potentiële baasjes zijn in volle gang en we hebben er een goed gevoel over. 

Lees meer »

Week 7

Gisteren (vrijdag) het kraampakket binnen gekregen, allemaal handige spulletjes die bij de bevalling van pas kunnen komen zoals navelklemmetjes, schaar, rubberen handschoentjes, desinfecteermiddel ect. Veel spullen hebben we nog of is wellicht overbodig maar toch fijn om bij de hand te hebben en te weten dat we niet mis gaan grijpen! Inmiddels hebben we dan alles geregeld. Volgende week zaterdag kunnen we de werpkist en ren ophalen. Dan kan Guusje alvast een beetje wennen aan haar (tijdelijke) nieuwe "mandje". Bij het A nest beviel Guusje na 62 dagen. Als dat (ongeveer) gelijk zal zijn voor het B nest komen we op 28 oktober uit. Weer op een zaterdag en waarschijnlijk weer in de avond. Komt eigenlijk best goed uit want dan zijn de kinderen ook thuis en kunnen mooi helpen. We zullen zien. Het kan zomaar 1-3 dagen later of vroeger worden dus er valt natuurlijk niks op te plannen. Inmiddels is Guusje 3,8 kg aangekomen en heeft ze een buikomtrek van 67cm, dus dit gaat lekker door. Op zich niet gek want ze wil de hele dag eten en we geven haar dan ook fors meer dan normaal. Nog 2 weekjes te gaan! We kijken er echt naar uit!

Lees meer »

Still going strong

Langzaam aan begint de buik van Guusje dikker te worden. We meten elke week de buikomtrek (leuk om te volgen, verder niet noodzakelijk) en ze zit nu op 61cm. Grappig om te zien dat ze bij het A nest heel lang slank bleef en in de laatste weken fors toenam en dat het bij dit nestje een beetje andersom is; in het begin snel dikker en nu gaat het wat langzamer. Ze begint nu echt veel te eten en we voeren haar flink wat puppy brokken bij voor de benodigde eiwitten. Inmiddels hebben de werpkist en ren weer geregeld en bepaald waar die deze keer komt te staan in onze keuken. Dit keer iets andere opstelling dan vorige keer omdat we de pups vanaf ca 5 weken, wat makkelijker naar de buiten ren kunnen laten gaan.

Lees meer »

Yessss!

Nou dat was toch weer spannend. Ondanks dat we al wat lichte welvingen zag waren we er toch niet zeker van. Maar gisteren na de echo werd ons vermoeden toch bevestigd; Guusje is drachtig! Onze dierenarts kon in ieder geval 4 pups zien op de echo. Uitgaande van de echo van ons vorige nest (5/6 pups op de echo) en uiteindelijk 9 pups, beloofd het weer een mooi nestje te worden. De verwachting is dat de pups eind oktober geboren zullen worden en tussen kerst en Nieuw jaar het nestje met 8 weken kunnen verlaten.

Lees meer »

Dekking!

Vandaag (27 augustus 2023) heeft Guusje een "date" gehad met Ravi (meer informatie over Ravi onder "Puppy's"). Toch altijd weer raar en spannend. We hebben natuurlijk kennis gemaakt met Ravi, maar Guusje nog niet echt. Dus toch altijd benieuwd of ze elkaar leuk vinden binnen een zeer korte tijd. Het ging gelukkig beter dan verwacht, mede door de goede hulp van Judith, de eigenaresse van Ravi. Nu is het weer wachten op de echo over ca. 4 weken om zeker te weten dat de dekking goed is gegaan. De eerste voorbereidingen zullen we wel alvast treffen zoals het aanmaken van een "geïnteresseerden" lijst en het opgeven van de dekking bij de Heidewachtelvereniging, want deze combinatie voldoet natuurlijk weer aan alle voorwaarden die de vereniging stelt zoals een voldoende Heuptest, Oogtest zonder afwijkingen en het goed doorlopen van een aanleg en exterieur keuring.

Lees meer »

Update

De bedoeling was dat we dit najaar weer een nestje met Guusje zouden hebben. We hebben echter besloten om nog een jaar te wachten. De belangrijkste reden is tijd. We zijn allebei razend druk op het werk en de kinderen studeren in Rome en Leeuwarden waardoor we daar ook niet al teveel hulp van kunnen verwachten. We willen het gewoon echt goed doen. Dus dan maar een jaartje later..... De reu is wel al gereserveerd voor 2023;)

Lees meer »

Terugblik

Nu ruim na 7 maanden is het voor ons een goed moment om eens goed terug te kijken op ons mooie avontuur met Guusje en haar 9 pups.

Lees meer »

YES.....

Zaterdag nacht is Guusje bevallen van 9 mooie pups! Wat een ervaring, erg bijzonder. Om 1.10 begon het en om 3.31 was de laatste geboren. Mooi vlot achter mekaar dus maar ook zeer intensief voor Guusje en voor ons. En zeker omdat we bij Guusje om 3.45 wederom de signalen van een bevalling zagen. We dachten dat de 10de pup onderweg was! Maar de weeën zette niet echt door. Sterker nog Guusje viel als een blok in slaap om vervolgens na een uurtje weer wakker te worden. Is prima en vrij normaal door het zware werk wat ze had verzet maar zondagmorgen om 08.30 was er nog niks....Omdat we signalen bleven krijgen dat er toch nog iets moest komen hebben we toch maar de dierenkliniek in Nieuwegein gebeld. We konden langskomen, maar graag wel even de 9 pups meenemen, want wellicht duurde het wat langer en dat zou de teef en pups geen goed doen. Dat was een behoorlijk gedoe; de auto voorverwarmd, een doos klaar gemaakt met kruiken op de bodem, pupjes erin, deken erover en snel naar de auto op de achterbank. Guusje en Roos ernaast en gas naar Nieuwegein. Gelukkig bleek al snel via röntgen dat Guusje echt leeg was en we dus te maken hebben gehad met naweeën en andere post bevalling verschijnselen. Snel weer terug de auto in en terug naar Huizen. Ondertussen had Ellen alles weer verschoond in de werpkist en konden de pups weer lekker onder de warme lamp op een schoon dekentje. 

Lees meer »

Aftellen

Nog een weekje, we zijn nu echt aan het aftellen. We verbazen ons eerlijk gezegd erover hoe fit Guusje blijft met deze dikke buik. Ze lijkt nu net een klein geitje; dik in het midden en smal aan de buitenkanten. Galloperen doet ze bijna niet meer maar een flinke draf zit er nog wel in en soms zelfs een forse graafpartij richting een muisje. Wat wel opvalt is dat ze wat humeurig wordt. Bezoek dat ze normaal hartelijk begroet wordt nu vanaf haar mand wat koud welkom geheten en bij teveel of te dichtbij begroet met een grommetje. Vrouwen (hormonen) dingetje lijkt mij. ;)

Lees meer »

Nieuw ritme

Afgelopen vrijdag hebben we de werpkist opgehaald. Ondanks dat de bevalling nog 2 weken op zich laat wachten is het belangrijk dat Guusje alvast aan de werpkist kan wennen. Dan levert dat geen stress op bij de bevalling. Het is best een groot ding maar we vinden het belangrijk dat moeder en pups voldoende ruimte hebben. Het is fijn voor haar dat ze er een beetje in rond kan lopen en verliggen. Na het plaatsen kwam Guusje gelijk even kijken en ging er gelijk lekker in liggen. Het leek voor het eerst dat ze in de gaten heeft wat er aan de hand is. Dit was echt haar kist! Sepp merkte dit ook gelijk want toen hij ook een kijkje kwam nemen werd hij met een opgetrokken lip verwelkomt door Guus. Dit hebben we nog nooit gezien maar voor Sepp was de boodschap duidelijk en taaide gelijk af. 

Lees meer »

Voorbereidingen

Afgelopen weken waren weken van voorbereidingen op de komst van de pups. We hebben kennismakingsgesprekken gevoerd met toekomstige baasjes, een werpkist en accessoires rond de werpkist geregeld, gesprekken gevoerd met andere fokkers en....... het eetschema van Guusje aangepast. Je merkt nu echt dat ze meer honger heeft en we voeren haar enthousiast bij. Het is ongelofelijk hoe snel ze nu groeit. Tot een week geleden zagen we maar een lichte welving bij haar buik maar nu, aan het einde van week 6, begint het echt wel duidelijk zichtbaar te worden. Ze begint zelfs wat te waggelen. Maar ze beweegt verder nog goed en loopt nog goed mee als ze met de baas gaat hardlopen. Met de jachttraining zijn we maar even gestopt, dat komt wel weer na de pups.  

Lees meer »

Yes....!

Guusje is drachtig! Gisteren heeft ze met gezonde tegenzin de echo ondergaan en hierop waren 5/6 pups te zien van 1,5cm groot. De hartjes sloegen mooi krachtig. We zijn er super blij mee! Maar we zagen eerlijk gezegd wel wat op tegen het schrijven van dit bericht...We hebben zoveel mooie berichten ontvangen met goede verhalen en de grote wens om het avontuur aan te gaan met een Heidewachtel pup. Hoe selecteer je in hemelsnaam de juiste baasjes?  Erg moeilijk en behoorlijk frustrerend omdat je het liefst een groot aantal van de geïnteresseerden zou willen blij maken met het bericht dat ze op de wachtlijst komen en worden uitgenodigd voor een kennismaking gesprek. Dat gaat helaas niet. Het zijn maar 5/6 pups (of wellicht een paar meer die niet op de echo te zien waren) We hebben gisteravond een aantal geïnteresseerden een email gestuurd met een verzoek tot het maken van deze afspraak. Dit zijn de mensen waar we graag als eerste kennis willen maken en die, natuurlijk als het wederzijds klikt, op de wachtlijst geplaatst worden. De eerste afspraken zijn hiervoor inmiddels gemaakt. We verwachten dat we met deze groep (meer dan) voldoende baasjes hebben.

Lees meer »

Voorpret

Nu bijna 2 weken geleden is Guusje gedekt. We zien nog weinig aan haar al denken we te zien dat ze wat aanhankelijker wordt en haar tepeltjes wat groter worden. Maar dat kan natuurlijk ook wishfull thinking zijn! Een week geleden is de combinatie gepubliceerd op de Heidewachtelsite met veel leuke en mooie berichten tot gevolg. We genieten van het lezen van de mooie plannen die de geïnteresseerden beschrijven met hun nieuwe Heidewachtel. Erg leuk! We vinden het belangrijk dat er geen verkeerde verwachtingen worden gecreëerd en dat betekent dat we pas een definitieve wachtlijst maken wanneer blijkt dat Guusje drachtig is. Als het goed is heeft iedereen wel een berichtje terug gehad!  Met Guusje gaan we weer door waar we voor de loopsheid waren gebleven; ze is niet meer zo aantrekkelijk voor de overige reuen (weinig geur meer) dus we trainen er weer lustig op los. Gisteren in de bossen van Putten samen met de mooie labrador Kate diverse apporten gehaald en lijnen gelopen en Guusje deed het weer erg goed. Ondanks dat ze meestal na de loopsheid een beetje sloom is.

Lees meer »

Dekking!

Het moment was daar! Guusje is gedekt. En nu maar hopen dat het goed gegaan is. Over ca 26 dagen laten we een echo maken en weten we meer! Als het allemaal goed is gegaan dan verwachten we eind November pups!

Lees meer »

Progesteron metingen

Afgelopen week hebben we twee progesteron metingen laten doen. Dit doe je om het dekkingsmoment zo goed mogelijk te kunnen voorspellen. Aangezien Guusje op 12 september loops is geworden hebben we op 18 september een eerste meting bij een dierenkliniek in Sleeuwijk laten uitvoeren. We zagen dat er nog niet veel veranderd was aan Guusje en dat vermoeden werd ook bevestigd. De uitslag was 0,2. Eigenlijk betekende dit dat er nog niks was gebeurd met vooruitgang van de ovulatie. 

Lees meer »

Guusje is loops!

Afgelopen zaterdag is Guusje loops geworden. Even contact met Dierenkliniek Sleeuwijk gehad en ze adviseerden om as donderdag Progesteron te komen meten. We hebben Alexander en Karin geïnformeerd. We rekenen een beetje met zaterdag/zondag voor de dekking!

Lees meer »

Tweede kennismaking met Hunter

Op naar Poortugaal! Erg gezellige ochtend gehad met Alexander en Karin en natuurlijk hebben de hondjes nog even nader kunnen kennismaken. Dat ging net als de eerste keer weer prima. 

Lees meer »